RECHTSGEBIEDEN

Incasso

Het is teleurstellend als goed werk niet beloond wordt door middel van een betaalde factuur. Als er meerdere facturen niet voldaan worden, leidt dit bovendien tot stress en zorgen. Het hoort bij goed ondernemerschap om een goed debiteurenbeheer te voeren en om actie op niet betaalde facturen te ondernemen. De wet helpt de crediteur hier een handje bij, door hem de bevoegdheid te geven om wettelijke (handelsrente) in rekening te brengen en buitengerechtelijke kosten aan te zeggen.

Wij beginnen daarom altijd met het uitbrengen een betalingssommatie waarin we de hoofdsom met deze twee componenten vermeerderen. Als deze sommatie nog niet tot betaling leidt dan is een gerechtelijke incassoprocedure de volgende logische stap. Behalve de rente en de buitengerechtelijke kosten komen ook de gerechtelijke kosten bij een gewonnen procedure voor rekening van de debiteur.

Overigens schermen sommige incasso-kantoren met ‘no cure no pay’. Laat u niets wijsmaken: dat is in Nederland niet toegestaan. Aan goed vakwerk heeft u meer.